zondag 13 september 2015

Mini workshop Evolon bij Zijdelings te Tilburg

Ik heb een heerlijk textielweekje achter de rug. De week begon met een miniworkshop bij Zijdelings. Deze werd gegeven door Cherilyn Martin.
Omdat ik nog nooit met evolon gewerkt heb, wilde ik dit materiaal wel eens ervaren.
Het is een synthetisch materiaal dat gebruikt wordt in het ziekenhuiswezen m.n. voor mensen die voor heel veel materialen allergisch zijn. Je kunt het wassen (waardoor het ook bruikbaar is op kleding), het ademt en is snel droog.

Verhitten met een heatgun geeft weinig effect maar evolon is wel geschikt om met een soldeerbout te bewerken.

Transferverf


De transferverf is er in poedervorm en in vloeibare vorm. Wij hebben vandaag de vloeibare gebruikt. Zijdelings verkoopt geen Deka meer vanwege de hoge prijs in verhouding tot de hoeveelheid.

Wij zijn vandaag uitgegaan van een lichte achtergrondkleur. De vloeibare transferverven zijn voor gebruik te mengen maar je kunt ook kleuren mengen door ze over elkaar te strijken.
Deka heeft een "ontkleurder" die je mengt met een kleur. De kleur wordt dan lichter. Maar om allerlei pastels te krijgen kun je de verf net zo goed met water vermengen. De kleur zal dan lichter worden. Experimenteren maar!
Vanwege tijdgebrek gebruikten wij geel als lichte achtergrondkleur.
Daaroverheen streken we rubbings met transferkrijtjes.
 


Als je met transferverf gaat strijken gebruik dan niet alleen bakpapier aan de bovenkant van je papier maar ook aan de onderkant van je stof. Zo voorkom je niet alleen dat je strijkplankhoes vies wordt maar wordt de warmte ook beter vastgehouden.
Zorg wel dat het evolon niet te heet wordt want dan krimpt het en wordt het hard!

Evolon golvend inrijgen. 


Een andere manier om evolon te kleuren is door het ongekleurde materiaal golvend in te rijgen, aantrekken en vastspelden op de strijkplank.
Hier zie je Cherilyn bezig.


Vervolgens ga je het materiaal kleuren door het met transferverf geverfde papier te scheuren, neer te leggen en te strijken.
Speel laag over laag met kleuren en trek ondertussen de plooien wat uit om het volgende effect te krijgen.Uiteindelijk was dit mijn eindresultaat.


Of ik deze techniek nog veel zal gebruiken betwijfel ik. Deze workshop heeft mij in ieder geval wel over de drempel geholpen om te gaan beginnen met experimenteren met het materiaal. Je kunt evolon natuurlijk ook bestempelen en het kan zelfs door de printer! Mogelijkheden te over!

Het was een leuke ochtend; leuke mensen ontmoet met wie ik nog even ben wezen lunchen in het TextielMuseum, vrijwel aan de overkant van Zijdelings.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten